9.2 C
Novi Sad
četvrtak, 15. aprila, 2021.
KATEGORIJE:

Zastava Vojvodine „trn u oku“, vlast ne štiti vojvođanske simbole

Popularno

Iako je zastava Vojvodine pre skoro dvadeset godina prvi put uvedena u upotrebu i dalje izaziva političke tenzije.

Poslednji put u vojvođanskom mestu Ruski Krstur, nadomak Kule u Vojvodini, gde je grupa vandala sa prostorija javnog preduzeća krajem marta skinula zastave Vojvodine, Srbije i zastavu rusinske nacionalne manjine, a zatim spalila vojvođansku, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

Slučaj iz Ruskog Krstura s kraja marta 2021. godine nije nov, a za regionalnu stranku Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) „paljenje vojvođanske zastave, koja nema nacionalna obeležja, jeste put ka urušavanju multikulturalizma, tradicije suživota i dobrosusedskih odnosa u višenacionalnim sredinama“, saopštila je ta stranka.

Portparol LSV Aleksandar Marton, na pitanje RSE šta tačno smeta delu javnosti u vezi sa tom zastavom, kaže da se tu radi o „ogoljenom nacionalizmu“. 

„Još od prvih dana donošenja odluke o simbolima Vojvodine, pojedinici ali i neke političke stranke jednostavno kreirale su stanje duha da Autonomna Pokrajina Vojvodina ne treba da ima simbole, dok na primer šahovski klubovi, fudbalski klubovi, planinarski klubovi mogu imati, i to je prihvatljivo. Nije im prihvatljivo da ustavna kategorija, kao što je Pokrajina Vojvodina ima te simbole“, kazao je Marton.

Vojvođanska zastava je zvanično uvedena 2004. godine, a odluka o simbolima značajno je dopunjena 2016. kada su dvotrećinskom skupštinskom većinom, predvođenom Srpskom naprednom strankom, uvedeni i takozvani tradicionalni simboli Vojvodine: tradicionalna srpska trobojka i grb Vojvodine iz 1848. godine. Od samog početka, za ukidanje službenih simbola Vojvodine se zalaže Srpska radikalna stranka (SRS) koja je još 2019. godine formirala inicijativu sa ovim ciljem. 

Službena zastava je „trn u oku“ onima kojima smeta i multikulturalizam i evropska ideja o Srbiji, smatra politikolog Duško Radosavljević.

Tu zastavu nema ko da brani, osim onih koji to prihvataju kao deo svog regionalnog identiteta. Ta ideja je u defanzivi, a onda imamo vlast koja ne razume da štiteći simbole, zapravo štite i evropske vrednosti i vladavinu prava, za koje se deklarativno zalaže“, ističe on za RSE.

Aleksandar Marton iz LSV kaže da funkcioneri ćute i kada je reč o drugim ozbiljnim pitanjima.

„Ćute i kada je reč o finansiranju Vojvodine. Očigledno ne žele da ispadnu iz tog nacionalističkog kalupa, koji postoji i da ostanu na liniji nacionalizma i centralizma. Umesto da čvrsto reaguju, oni ćute. Koja god zastava da se pali ili uništava to nikad nije dobar signal“, naglašava.

Politikolog Radosavljević ističe da u celoj situaciji u vezi sa uništavanjem i nepoštovanjem simbola Vojvodine postoji i drugo pitanje. 

„Mi imamo paradoks da ljudi koji su na visokoj funkciji Vojvodine ne razumeju šta oni zapravo znači. Treba postaviti pitanje upravo njima, pre svega predsedniku Pokrajinske Vlade (Igoru) Miroviću i predsedniku Skupštine Vojvodine (Ištvanu) Pastoru, kako se oni osećaju kada se pale simboli institucija na čijem su čelu„, kaže Radosavljević.

Igor Mirović, koji je na čelu Vlade Vojvodine od kada je SNS preuzela vlast u pokrajini 2016. godine, nije se javno izjašnjavao o incidentima u kojima uništavani pokrajinski simboli. On je, međutim, pre pet godina na jarbolu ispred zgrade Pokrajinske vlade svečano razvio tradicionalnu zastavu Vojvodine, piše RSE.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Uhapšen muškarac iz Bele Crkve sa više od dva kilograma amfetamina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz ovog grada, u okviru akcije „Gnev“,...

Možda vam se svidi: