11 C
Novi Sad
utorak, 21. septembra, 2021.

Vazduh u Subotici i Zrenjaninu prošle godine bio prekomerno zagađen

Popularno

Vazduh u Subotici i Zrenjaninu je prošle godine bio prekomerno zagađen, objavljeno je u godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji, koji je izradila Agencija za zaštitu životne sredine.

U tom izveštaju se navodi da je u Vojvodini vazduh bio čist ili neznatno zagađen, osim u Subotici i u Zrenjaninu, gde je bio prekomerno zagađen.

Vazduh u našem gradu bio je prekomerno zagađen zbog prisustva suspendovanih čestica PM10.

Te čestice su zapravo sastavni deo prašine i manje su od 10 mikrometara. Predstavljaju smešu čvrstih čestica dima, čađi i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Takođe, u izveštaju se navodi da merenja benzo(a)pirena nisu pokazala značajnije prisustvo ove zagađujće materije u Novom Sadu, Boru i Vršcu. S druge strane, u Kosjeriću, Subotici, Beogradu i Zrenjaninu prekoračena je godišnja granična vrednost.

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2020. sadrži prikaz analize rezultata merenja koja su se sprovodila u okviru državne i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

Saglasno postojećoj zakonskoj regulativi, u izveštaju je data jedina zvanična ocena stanja kvaliteta vazduha u Srbiji. Zasnovana je na rezultatima referentnog automatskog monitoringa.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Sremska Rača, selo bogate istorije, nestaje ili čeka bolju budućnost?

Sremska Rača je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i 35 km je udaljena od...

Možda vam se svidi: