9 C
Novi Sad
utorak, 21. septembra, 2021.
KATEGORIJE:

Šta će biti sa prelepim dvorcima na teritoriji srednjeg Banata?

Popularno

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održala je pre nekoliko dana sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava koje na svojoj teritoriji imaju dvorce, vile i letnjikovce.

Tema ovog sastanka bila je očuvanje kulturne baštine, a bilo je reči o mogućnostima rekonstrukcije, kao i utvrđivanja namene ovih objekata.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, sastanku su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici opština Nova Crnja, Novi Bečej i Sečanj.

Gojković je istakla da je projekat pokrenut kako bi se sagledalo stanje dvoraca, vila i letnjikovaca, koji imaju veliki potencijal i čijom bi se obnovom i utvrđivanjem namene stvorili uslovi za dalji razvoj kulturnih sadržaja i turizma.

Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja prethodno je popisala 118 dvoraca, vila i letnjikovaca koji su spomenici kulture ili se nalaze u statusu pod prethodnom zaštitom.

Od tog broja, 82 su u državnoj svojini, a veliki broj nalazi se u lošem stanju.

Pre nekoliko dana je najavljeno da će, uz ekspertsku pomoć Francuske, biti napravljena studija izvodljivosti za 25 objekata, nakon čega će početi njihova rekonstrukcija.

Dvorac Karačonji (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

Dvorci koji su proglašeni za spomenike kulture

I na teritoriji srednjeg Banata nalazi se veliki broj dvoraca, koji su proglašeni za spomenike kulture. Najviše ih je na teritoriji opštine Novi Bečej.

U pitanju su dvorac Karačonji u Novom Miloševu, zatim dvorac Sokolac kod Novog Bečeja, dvorac Gedeona Rohoncija na Bisernom ostrvu i dvorac Hertelendi – Bajić u Bočaru.

U Srpskoj Crnji je za spomenik kulture 2018. godine proglašen dvorac Nojhauzen, koji se smatra “najmlađim dvorcem”, jer je građen od 1941. do 1943. godine.

U opštini Sečanj za kulturno dobro od velikog značaja proglašen je dvorac Daniel u Konaku.

Na teritoriji Zrenjanina za spomenik kulture je proglašen Kaštel u Ečki.

Samo neki od ovih dvoraca su rekonstruisani, a mnogi se nalaze u veoma lošem stanju.

Da li će se neki od tih vrednih spomenika kulture, danas napuštenih i zapuštenih, naći na spisku 25 dvoraca u kojima će se raditi temeljna obnova, ostaje nam da vidimo.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Sremska Rača, selo bogate istorije, nestaje ili čeka bolju budućnost?

Sremska Rača je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i 35 km je udaljena od...

Možda vam se svidi: