9.7 C
Novi Sad
subota, 8. maja, 2021.

Ruski vajar pravi repliku Stefana Nemanje ispred Železničke stanice u Novom Sadu

Popularno

Ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov radiće na replici spomenika Stefanu Nemanji, koji će biti postavljen ispred Železničke stanice u Novom Sadu, piše portal 021.rs.

Prema nezvaničnim informacijama, dogovoreno je da Rukavišnjikov na replici spomenika za Novi Sad radi dok se nalazi u Beogradu, zbog posla na uređenju parka na mestu sadašnje marine Dorćol.

Rus će se, po svemu sudeći, zadržati u Srbiji, jer će, nakon završenog posla na novosadskom spomeniku, krenuti u već najavljenu izradu spomenika Aleksandru Karađorđeviću.

Veliki župan i rodonačelnik dinastije Nemanjića svoj spomenik u Novom Sadu bi trebalo da dobije do kraja godine. Spomenik će biti postavljen ispred Železničke stanice, na čuvenoj „potkovici“ koja će biti behatonirana i pretvorena u tematski park posvećen srednjovekovnim vladarima Srbije.

Kako prenosi 021.rs da se već sada priprema događaj kojim će se izgradnja budućeg novog mosta preko Dunava povezati sa otkrivanjem spomenika, čime bi se „još jednom ukazalo na neraskidivu vezu Vojvodine i Srbije i srpske unitarnosti“. Zbog toga je sasvim izvesno da će samoj svečanosti prisustvovati najviši državni funkcioneri. 

Aktuelni plan regulacije koji se odnosi na lokalitet Železničke stanice predviđa mesto za spomenik na prostoru „potkovice“.

Predviđeno je da spomenik u Novom Sadu bude manjih dimenzija nego onaj u Beogradu. Nezvanično, biće visok 15 metara, a procena je da će konstrukcija biti teška oko 50 tona. Stefan Nemanja će u ruci držati krst umesto mača, što će uz visinu i težinu, biti jedina razlika u odnosu na original iz Beograda.

Rad na spomeniku podržaće i najveće građevinske kompanije koje posluju u Novom Sadu, a zauzvrat imena tih firmi biće urezana slovima koja svetle u mraku na postolju ispod Stefana Nemanje. Oni su, kako kažu za portal 021.rs, voljni i da rade na betoniranju „potkovice“ ispred Železničke stanice, koja je sada prekrivena zelenilom.

Između ostalog, spomenik će biti pod video nadzorom, a svakodnevno će ga obilaziti i patrole komunalne policije.

Leto i jesen će biti iskorišćeni za radove, nakon čega sledi otkrivanje spomenika. Predviđeno je da okupljeni građani ovaj događaj proslave uz veliko narodno kolo.

Izvor021.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Humani Somborci napravili tri specijalna bicikla, „nema novca kojim se te stvari mogu kupiti“

Za Sombor se govori da je grad bicikala. Ljubav prema biciklizmu, rekreaciji i turizmu spojila je grupu Somboraca u...

Možda vam se svidi: