13.1 C
Novi Sad
ponedeljak, 20. septembra, 2021.
KATEGORIJE:

Reformatska crkva u Sivcu u očajnom stanju

Popularno

Reformatska crkva u Sivcu koja se ne koristi decenijama u takvom je stanju da meštani Sivca sa strahom prolaze pored nje. Zaštita nije ni drvena nadstrešnica koja je postavljena pre desetak godina, jer je i ona već propala.

„Koliko je bezbedno stvarno ne znam, jer vidite na vrhu je već počelo i drvo da raste. Mi smo kao Sivčani hteli da se organizujemo i to rešimo, ali nas niko ne pita“, kaže Aljoša Ćušić

Sivčani koji prolaze tim delom sela strahuju za svoju bezbednost, a pre svega dece jer je su u blizini škala i vrtić.

„Tu deca svakodnevno prolaze nesvesni rizika. Kada sam sa decom i kada duva vetar obično pređemo na drugu stranu“, kaže Jelena Pejin.

„Vrtić nema svoje igralište pa vaspitačica decu vodi na igralište koje je u blizini crkve i na igralištu bude i tridesetoro mališana“, kaže Ana Tolimir.

„Kad je mirno dobro je, ali kada duva vetar strašno je. To je toliko vremena tako i da niko ne povede računa o tome ? „, kaže Julijana Madžgalj.

Episkop Reformatske-hrišćanske crkve u Srbiji Bela Halas kaže za našu televiziju da su svesni u kakvom je stanju crkva u Sivcu, da žele da je obnove ili barem uklone delove koji ugrožavaju prolaznike, ali crkva nema novca za to. Za obnovu se zato traže donacije, pasu tako nedavno crkvu obišli mogući donator iz Mađarske.

„Oni su ustanovili da je to opasnost, ali do sada nisam dobio nikakav odgovor, ni obećanje da će izdvojiti sredstva za obnovu“, kaže Bela Halas, episkom Reformatske-hrišćanske crkve.

Prema rečima Episkopa Halasa problem je što crkve neme vernika, a donator sredstva uglavnom daju tamo gdje postoje vernici. Ipak on će se i dalje truditi da se nađe rešenje za sivačku crkvu, koja je izgrađena još 1811 godine.

Izvorrtv.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Sremska Rača, selo bogate istorije, nestaje ili čeka bolju budućnost?

Sremska Rača je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i 35 km je udaljena od...

Možda vam se svidi: