37.1 C
Novi Sad
nedelja, 1. avgusta, 2021.

Prosečan prinos pšenice u Kikindi – pet tona po hektaru

Popularno

Na području Kikinde žetva pšenice završena je pre nekoliko dana, a poljoprivrednici su ostvarili prosečan prinos oko pet tona po hektaru. Pod hlebnim žitom je jesenas u Kikindi zasejano oko 15.000 hektara.

Žetva pšenice završena je na severu Banata, ali su suša i veoma toplo vreme uticali na kvalitet i sam prinos žita. Kikindski poljoprivrednici ostvarili su nešto niže prinose, ali je godina bolja nego prethodna. Ostvaren je prosečan prinos oko pet tona po hektaru, a hektolitar je na zadovoljavajućem nivou. Na pojedinim parcelama, u zavisnosti od lokaliteta, ostvareni su i veoma dobri prinosi, znatno iznad proseka.

“Pšenicu sam zasejao u idealnim uslovima, imao sam malo lošije bokorenje, pa mislim da bih ostvario i bolje prinose da je bokorenje bilo kvalitetnije, ali protiv prirode se ne može. Obavio sam dve prihrane, uradio dve zaštite, pa sam u vreme žetve ostvario prinos od 8,2 tone po hektaru i zadovoljan sam“, kaže Željko Kurunci, poljoprivrednik iz Banatske Topole.

Uprkos problemima koji su nastali usled visokih temperatura i izrazito suvog perioda, kikindski poljoprivrednici će ipak veći profit imati od jesenjih kultura, što je još jedan dodatni motiv da se površine pod pšenicom uvećavaju.

“Generalno gledano, u prethodnim sezonama se pokazalo da ozime kulture imaju bolji raspored padavina i da prolaze bolje u smislu profita od jarih kultura. Ove godine jako loše prolaze suncokret i kukuruz i ne verujem da su najnovije padavine popravile sliku jarih kultura“, dodao je Kurunci.

U Poljoprivrednom preduzeću “Kaldarica“ u Kikindi otkupili su ove sezone 11.000 tona pšenice, sa akontnom cenom od 20 dinara po kilogramu. Godinu ocenjuju kao bolju od prethodne, ali sa nižim prinosima nego prethodnih sezona.

“Sušni period pred samo sazrevanje uticao je na kvalitet pšenice. Bilo je dosta suvog i šturog zrna, tako da je i hektolitar malo podbacio, tako da se kreće oko 78 procenata, mada ima i poljoprivrednika sa dobrom pšenicom sa hektolitrom od 80 procenata. Prinosi se kreću od tri do pet tona po katastarskom jutru“, napominje Branislav Kockar, direktor preduzeća “Kaldarica“, Kikinda.

Na području Kikinde jesenas je pod pšenicom zasejano oko 15.000 hektara.

Izvorrtv.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Zrenjaninci organizovali protestnu vožnju, traže vodu za piće

Protestna vožnja organizovana je u Zrenjaninu zbog toga što stanovnici tog grada više od 17 godina nemaju zdravu vodu...

Možda vam se svidi: