8.2 C
Novi Sad
nedelja, 7. marta, 2021.

Počela vakcinacija u Severnobanatskom okrugu

Popularno

NASA i sletanje na Mars: Rover „Istrajnost“ u prvoj vožnji Crvenom planetom (FOTO)

Robot težak jednu tonu na točkovima istražuje prašnjavi teren oko kratera Jezero. NASA rover „Istrajnost" krenuo je u prvi obilazak...

U zalivu kod Apatina primećene masne mrlje

Crne masne mrlje koje podsećaju na naftu ili prerađeno ulje, jutros su na Dunavu kod Apatina primetili ugostitelji i...

Zatraženo da hrvatski postane službeni jezik u celoj Vojvodini, LSV dao podršku

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Jasna Vojnić, zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u...

U Severnobanatskom okrugu počela je vakcinacija protiv Kovida 19. Prvo su vakcinisani radnici i korisnici gerontoloških centara u Kanjiži. Vakcinacija u drugim mestima Okruga obaviće se u narednom periodu, a o rasporedu odlučuje resorno Ministarstvo na osnovu aktuelne epidemiološke situacije.

Epidemiološka situacija u Severnobanatskom okrugu ocenjuje se kao vanredna sa tendencijom stabilizacije. U svim gradovima i opštinama smanjuje se broj aktuelnih slučajeva zaraze, a sve je veći broj izlečenih građana. Prve doze vakcine protiv Kovida 19 pristigle u kikindski Zavod za javno zdravlje, iskorišćene su za vakcinisanje zaposlenih i korisnika gerontoloških centara u Kanjiži.

“Vakcinisali smo 75 korisnika i zaposlenih u domovima za stare u Kanjiži. Vakcinisanje je obavljeno u državnom i privatnom domu za stare. Sve je proteklo u najboljem redu, bez komplikacija i svi korisnici se dobro osećaju“, kaže dr Tatjana Pecarski, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Kikinda.

Tokom prethodnog perioda na području Okruga obavljeno je skoro tri hiljade inspekcijskih provera po ugostiteljskim objektima i ustanovljeno je da se građani u velikoj meri pridržavaju predloženih odredbi, što je i jeste ključno za stabilizaciju epidemiološke situacije.

“To ne znači da se situacija ne može pogoršati ako se građani ne pridržavaju mera. Kikinda je najveći grad i prednjači po broju zaraženih, tako da očekujem da će ako se pridržavamo svih mera broj inficiranih opasti još više“, dodaje Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog okruga.

Vakcinacija u drugim mestima Okruga obaviće se u narednom periodu, a o rasporedu odlučuje resorno ministarstvo na osnovu aktuelne epidemiološke situacije.

“Kanjiža je bila po tome povoljna jer nije bilo obolelih korisnika i zaposlenih u domovima za stare, a i situacija u vezi sa brojem aktivnih slučajeva zaraze u toj opštini je bila najpovoljnija“, nadovezuje se dr Pecarski.

Broj prvih pregleda u kovid ambulantama u Severnobanatskom okrugu znatno se smanjuje, a raste broj kontrolnih pregleda, tako da su i ambulante počele da primaju pacijente koji nemaju simptome zaraze. U Opštoj bolnici Kikinda hospitalizovana su 22 pacijenta, dok je jedna pacijentkinja na neinvanzivnoj ventilaciji.

Izvorrtv.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

NASA i sletanje na Mars: Rover „Istrajnost“ u prvoj vožnji Crvenom planetom (FOTO)

Robot težak jednu tonu na točkovima istražuje prašnjavi teren oko kratera Jezero. NASA rover „Istrajnost" krenuo je u prvi obilazak...

Možda vam se svidi: