22 C
Novi Sad
utorak, 15. juna, 2021.
KATEGORIJE:

Moharač, najlepše jezero na Fruškoj gori (FOTO)

Popularno

Na letnjem putu između fruškogorskih sela Vizić i Erdevik, nalazi se jezero Moharač. Površina ovog jezera je oko 65 hektara, a dubina na pojedinim mestima doseže i do 12 metara.

Iako voda u jezeru Moharač po kvalitetu jeste i za kupanje, ovo jezero je ipak poznatije po pecanju i moglo bi se reći da je to primarna aktivnost na prostoru na kojem je zabranjen ribolov iz čamca.

Prema rečima Zvonka Kopestenskog, kojeg je ekipa portala mitrovica.info zatekla u nameštanju štapova, u poslednje vreme riba slabije „grize“ te je za četiri dana koja je proveo na jezeru u baraci na obali koju je sagradio sa trojicom prijatelja, jedva video poneku ribu.

Pecaroš (Foto: mitrovica.info)

„Zabacujem po ceo dan, ali nešto neće… Svi koji dolazimo ovde redovno na pecanje primećujemo poslednjih par godina da ribe ima sve manje i čini se da služba Nacionalnog parka pod čijom nadležnošću je jezero slabije poribljava nego ranije što je velika šteta jer je Moharač jezero jedno od najboljih lokacija za pecanje u Sremu i na Fruškoj gori…“, jada se Zvonko, inače bivši komercijalista u „Matrozu“, na svoje pecaroške muke.

Prema njegovim rečima za ambijent na jezeru, mir i čistoću se ne može požaliti, ali je kako kaže riblji fond znatno smanjen u odnosu na raniji period.

„Ima tu još uvek dosta kapitalaca, pogotovo tamo u dubini kod brane. Prošlog leta sam odavde dvogledom gledao kako preko puta izvlače soma od 68 kila, bio je 2,6 metara dugačak, a naravno priča se da ima i većih…“, kroz smeh kaže Zvonko i dodaje da je za pohvalu poribljavanje jezera linjakom koji je još uvek u potpunoj zabrani jer se čeka da ribe narastu.

„Dosta nas je apelovalo na službu Nacionalnog parka da vrate u jezero i amura, ali nam je rečeno da se neće ubacivati jer nije autohtona vrsta“, kaže Zvonko i dodaje da je tokom sezone ribokrađa na jezeru gotovo nemoguća jer svi pecaroši dolaze sa urednim dozvolama i u kontaktu su sa ribočuvarima kojima se javljaju sumnjive aktivnosti na vodi ili obali.

Labudovi na jezeru Moharač (Foto: mitrovica.info)

Iako na jezero Moharač većina dolazi zbog ribolova, ovih dana glavna atrakcija na vodi je porodica labudova koja je pre par dana prvi put izvela mlade u „šetnju“ jezerom. Nakon što su obišli par krugova po jezeru, ipak su odlučili da se „upoznaju“ sa nama, te su došli i do obale. Nakon početne netrpeljivosti koja se manifestovala kroz neprijateljsko šištanje, u kraćem „razgovoru“ sa mamom i tatom labudom, ipak smo dobili saglasnost roditelja da fotografišemo i objavimo fotografije njihovih osmoro paperjastih potomaka…

Osim po lepoti, čistoj vodi i prelepom ambijentu jezera smeštenog između fruškogorskih brežuljaka, Moharač je poznat i po vinariji „Kube“, vlasnika Đure Kubečke čiji su vinogradi smešteni na samoj obali i iz kojih se pruža jedan od najlepših pogleda na jezero. Đura kaže da na 2,5 hektara vinograda uvek ima puno posla i da se obaveze tokom dana samo smenjuju.

Vinograd (Foto: mitrovica.info)

Međutim, iako sigurno treba mnogo truda da vinogradi dovedu „pod konac“, kao što i jesu u vinariji „Kube“, Đura je uz to uspeo da izgradi i čitav kompleks objekata na obali čime je jezero Moharač obogaćeno za jedan ozbiljan turistički centar koji nudi sve ono po čemu je Fruška gora poznata – odmor u miru, prirodne lepote, kvalitetno vino…

Dolaze kod nas uglavnom grupe iz cele Srbije i ko god dođe prvi put, oduševi se i jezerom i ambijentom i naravno našom vinom. Ova lepota jednostavno opija ljude kao vino, a mi smo tu da dopunimo taj utisak„, priča Đura.

Ovaj kraj Fruške gore oko Vizića i Erdevika je poznat po velikom broju izvora pijaće vode od kojih se jezero Moharač i puni. Izgradnjom brane i hidrosistema neophodnog za ovakvo jezero, neki od izvora u neposrednoj blizini su promenili svoje izdane.

Tako je jedan od izvora probio kroz zid betonskog odvoda iza brane, a meštani su ga u međuvremenu zacevili i sada je to mesto na koje mnogi dolaze po vodu za piće neverovatne fruškogorske svežine.

Jezero Moharač (Foto: mitrovica.info)

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Prevrnuo se autobus na putu Klek – Žitište, šest osoba povređeno

Šest osoba je povređeno u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas, u poslepodnevnim satima, na putu Klek – Žitište,...

Možda vam se svidi: