7.9 C
Novi Sad
četvrtak, 15. aprila, 2021.

Kroz centar Zrenjanina dnevno prođe na hiljade kamiona, rok za izgradnju obilaznice odavno probijen

Popularno

Svakodnevno na Zrenjanin od saobraćaja „padnu“ tone ugljen-dioksida.

Bekim Rukeci, aktivista udruženja „Zrenjaninska akcija“ (ZRAK), tako je devet sati sedeo na magistrali blizu centra grada i izbrojao 903 kamiona, pišu Novosti. Toliko „teškaša“, prema proračunima stručnjaka, isporuči četiri tone opasnih materija, i to u toku samo jednog dana.

Centar Zrenjanina pod pritiskom je kamiona, jer se kraj izgradnje obilaznice ni dve godine nakon roka ne nazire. 

Stručnjaci „Zrenjaninske akcije“ su izračunali da na mesečnom nivou, za prosečnih devet sati, radnim danima, ako se uzme u obzir slična frekvencija teških kamiona, prodefiluje skoro 20.000 teretnjaka. Na to, tvrdi Rukeci, treba dodati i automobile i druga vozila, pa se količina ispuštenog ugljen-dioksida procenjuje na oko 100 tona.

„Nedavno smo, u Zrenjaninu i Elemiru, postavili šest senzora za merenje kvaliteta vazduha i uverili se u parametre običnog aerozagađenja. Cilj akcije brojanja kamiona na centralnoj gradskoj magistrali jeste da se ukaže na pogubne efekte kamionskog saobraćaja, kao i na nephodnost završetka obilaznice oko Zrenjanina, koju mnogi nazivaju Skadar na Bojani. Ne želimo da licitiramo razlozima višegodišnje izgradnje obilaznice, namera je da jasno ukažemo da se ne igraju sa strpljenjem građana koje je već istanjeno iz poznatih razloga oko fabrike vode„, kaže Rukeci za Novosti.

Rok za završetak obilaznice istekao je još 2019. godine. Trenutno se radi treća faza, a najveći problem je spornih 400 metara puta obilaznice, koja se ukršta sa već postojećim dalekovodima.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Uhapšen muškarac iz Bele Crkve sa više od dva kilograma amfetamina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz ovog grada, u okviru akcije „Gnev“,...

Možda vam se svidi: