37.1 C
Novi Sad
nedelja, 1. avgusta, 2021.

Evo kako izgledaju Štadlerovi vozovi za prugu Novi Sad – Beograd (FOTO)

Popularno

Ministar saobraćaja Tomislav Momirović obišao je fabriku „Štadler“ gde se sklapaju tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat, koji će saobraćati na brzoj pruzi Novi Sad – Beograd.

Ministar je na Tviteru naveo da će prvi od tri voza biti u Srbiji do kraja oktobra. 

On je dodao da su ovo najsavremeniji brzi vozovi za brzine do 200km/h, odličnih performansi, izuzetnog komfora i bezbednosti koji imaju ukupan kapacitet od 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. 

Ugovor o nabavci ovih vozova je potpisan početkom aprila, a tri elektro-voza kupljena su po ceni od oko 62,2 miliona evra sa PDV-om. 

Ugovorm je predviđeno da vozoovi koji imaju oznaku „Štadler JIŠ 200“ budu isporučeni tako da jedan stigne 31. oktobra, a preostala dva 31. decembra.  

Pre potpisivanja ugovora bilo je pomena da će vozovi imati oko 100 metara, da će imati podno i grejanje preko bočnih zidova, toplotnu i zvučnu izolaciju, LED osvetljenje, toalete i za manje pokretne osobe, barove sa toplim napicima, Wi-Fi sistem rezervacije sedišta, sisteme za zvučna i video obaveštenja. 

Ministar, kao i drugi državni funkcioneri, najavili su da će vozovi na pruzi Novi Sad – Beograd, koju grade kineske i ruske firme sa domaćim poizvođačima, početi da saobraćaju krajem ove godine sa probama, a da će od februara 2022. godine krenuti redovne linije.  

Predsednik Srbije najavio i da će karta koštati oko 1.000 dinara i da će vožnja trajati pola sata.

Izvor021.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Zrenjaninci organizovali protestnu vožnju, traže vodu za piće

Protestna vožnja organizovana je u Zrenjaninu zbog toga što stanovnici tog grada više od 17 godina nemaju zdravu vodu...

Možda vam se svidi: