9.7 C
Novi Sad
subota, 8. maja, 2021.

Devet godina od tragedije u diskoteci „Kontrast“

Popularno

Danas se navršava devet godina od požara u diskoteci „Kontrast“ u Novom Sadu, u kojem je poginulo šest mladih ljudi: Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović.

Tog 1. aprila 2012. godine oko dva sata posle ponoći došlo je do požara kod bine zbog loših elektroinstalacija, a u haosu koji je potom nastao, zbog postojanja samo jednog izlaza, šest posetilaca diskoteke „Kontrast“ je nastradalo, uglavnom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu.

Prema rečima Branka Miladinovića, oca tragično nastradale Tamare, pored osuđenih vlasnika objekta, zakupaca i električara, pravi krivci za požar i dalje su van domašaja pravde.

„Inspektori protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije i građevinski inspektor koji su bili optuženi na kraju su oslobođeni krivice. A morali su da znaju, i znali su, za sve propuste, ali su i pored toga dozvolili rad Kontrasta“, rekao je za Tanjug Miladinović koji je i osnivač i predsednik Udruženja „Istina – Tamarini zakoni“.

On smatra da je odluka suda bila sramna i zato i dalje traže da se odgovorni kazne, a od Skupštine Srbije da sankcioniše nadležne u pravosuđu zbog, kako kaže, propusta u radu.

Zbog izbijanja požara, nepoštovanja propisa i drugih dela u vezi sa tom nesrećom na kaznu zatvora od četiri godine osuđen je vlasnik objekta Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković na 9 i 7 godina, a električar Miroslav Papuga na 9 godina zatvora.

Od 2016. godine neposredno pored „Kontrasta“ nalazi se i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa porodicama i prijateljima nastradalih, položili su cveće na spomen obeležje.

„Danas obeležavamo jedan od najtužnijih dana i događaja u istoriji Novog Sada, dana kada je život izgubilo šestoro mladih ljudi. Sa ovog mesta ne mogu se izgovoriti odgovarajuće reči niti uputiti prikladna poruka koja može da uteši porodice ostale bez svojih najmilijih. Na nama je da u njihovom neutešnom bolu i tuzi saosećamo i budemo im, koliko god možemo, podrška“, kazala je Marinković Radomirović.

Ona je dodala da bez obzira na usvajanje i postojanje propisa i zakona, koji za cilj imaju poboljšanje oblasti protivpožarne zaštite, čitava zajednica mora da se ponaša odgovorno radi prevencije ovakvih tragedija.

Predsednica novosadske Skupštine najavila je da će se na mestu nekadašnje diskoteke podići memorijalni park – Park mladosti.

„Grad Novi Sad je odlučan da se zajedničkim snagama, uz veliku podršku i pomoć gradonačelnika Miloša Vučevića, na mestu tragedije napravi memorijalni park, odnosno park mladosti. Obostrana želja, kako Grada, tako i porodica, jeste da se na jedan dostojanstven način obeleži mesto trgedije, ali i da taj novi park bude mesto okupljanja mladih ljudi“, zaključila je MSc Marinković Radomirović.

U ime porodica žrtava požara, okupljenima se obratio otac Tamare Miladinović, Branko Miladinović, koji se zahvalio gradonačelniku Novog Sada „zato što se potrudio da se na ovom mestu stradanja izgradi moderan park, za korist budućih generacija“.

„Zahvaljujemo vam se od srca što saosećate u našem bolu. Okupili smo se devetu godinu i nastavljamo da se borimo za individualnu odgovornost. Za buduće generacije individualna odgovornost mora da se iskaže“, poručio je Miladinović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević se oglasio na svom zvaničničnom Instagram profilu „Deveta je godina kako se nad Novim Sadom prvog aprila nadvija miris dima, onog u kojem je živote izgubilo šestoro mladih, i to u tragediji koja je zauvek promenila naš grad i koja nas na ovaj datum opominje“.

Izvorrtv.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Humani Somborci napravili tri specijalna bicikla, „nema novca kojim se te stvari mogu kupiti“

Za Sombor se govori da je grad bicikala. Ljubav prema biciklizmu, rekreaciji i turizmu spojila je grupu Somboraca u...

Možda vam se svidi: