11 C
Novi Sad
utorak, 21. septembra, 2021.

„Dani ludaje“ u Kikindi

Popularno

Centralni dan 36. „Dana ludaje“ u Kikindi bio je u znaku „Banatskog fruštuka“, kao i različitog kulturnog i zabavnog programa. U najveći grad severa Banata stigli su gosti iz regiona, ali i evropskih država, a sve u čast „banatske kraljice“ – kikindske ludaje.

Ko je ovog jutra u Kikindi preskočio doručak, nije morao da brine, jer je u centru grada mogao da nađe sve po svom ukusu. Bilo slano ili slatko, specijaliteti sa „Banatskog fruštuka“, kojim počinje svaka subota kikindskih „Dana ludaje“, mamili su mirisima i site i ogladnele. A najtraženije đakonije prve su planule.

„Mi smo poranile. U pola 8 smo već tu bile. Kako je ko kretao, po 10ak parčadi je uzimao, a neko i po čitav pleh. Tako da smo mi sve rasprodale“, saopštila je Lela Kokot, Udruženje žena „Velikoselke“, Banatsko Veliko Selo.

„Tu su gibanice, koje su se nekad pravile od rogača, maka, sa višnjama, zatim natreveno salom, jako lepe masne štrudle i razne đakonije, a takođe i vez“, kazala je Biljana Mandić, ŽPG „Melizmi“, Kikinda.

Najpopularnija poslastica je, naravno, pita sa ludajom. Iskusne domaćice otkrile su nam tajnu njenog pripremanja.

„Tajna te pite je da se mnogo ne osladi, jer je puno slatka i lepa pita. Ja ne stavljam ni cimet, već sve po starinski“, rekla je Radojka Biber, Udruženje žena „Mokrinčanke“.

Hrana, sitnice i kulturno –zabavni program u gotovo svakom kutku Kikinde, bili su i više nego interesantni za posetioce manifestacije.

Kikinda je tako postala i najveća gostinska soba, u kojoj je uz „Banatski fruštuk“, bilo mesta i za „Evropski kutak“ i „Mini sajam preduzetnika“. „Dani ludaje“, koji su nastali 1986. godine, traju do nedelje, a do tada svako ko voli sebi da ugodi može da dođe u Kikindu i vidi kako izgleda slavlje u čast Njenog veličanstva – ludaje.

Izvorrtv.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Sremska Rača, selo bogate istorije, nestaje ili čeka bolju budućnost?

Sremska Rača je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i 35 km je udaljena od...

Možda vam se svidi: