9.2 C
Novi Sad
četvrtak, 15. aprila, 2021.
KATEGORIJE:

Čuvaju gnezda orlova krstaša na Fruškoj gori

Popularno

Orlovi krstaši naseljavali su područje Srbije i Vojvodine godinama unazad, sve do 2016. godine, kada je preostao jedan gnezdeći par. Tokom januara i februara jedan od mladunaca viđen je na Fruškoj gori.

Nacionalni grb naše zemlje krasi upravo simbol orla krstaša. Ipak, danas je njihova vrsta ugrožena, a o tome govori i činjenica da je 2016. godine preostao jedan gnezdeći par. Do te godine gnezdili su se u neposrednoj blizini Novog Sada i na Fruškoj gori. U proleće 2017. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započelo je čuvanje tog gnezda. Danas postoji 13 jedinki te ptice.

Dok je priroda bila znatno očuvanija, pretpostavlja se da je na području Fruške gore bilo od osam do deset parova orlova krstaša. Dve lokacije koje su im bile baza, ekipe čuvara Nacionalnog parka Fruška gora trudile su se da očuvaju od blizine turista, kako orlovima ne bi narušili reproduktivni period.

Krstaši su ptice koje su izuzetno osetljive na uznemiravanje, naročito ljudsko. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, vrlo često mogu da dovedu do uginuća mladunaca, kao i da nateraju ptice da u potpunosti napuste gnezdo.

Orao krstaš je tipičan orao koji naseljava staništa Panonske nizije. Taj naziv nosi jer se u prošlosti gnezdio na usamljenim velikim stablima koja su se nalazila u poljima, na kojima su bili urezivani krstovi pa su stabla smatrana svetima.

Izvorrtv.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Uhapšen muškarac iz Bele Crkve sa više od dva kilograma amfetamina

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz ovog grada, u okviru akcije „Gnev“,...

Možda vam se svidi: