12.2 C
Novi Sad
subota, 8. maja, 2021.
KATEGORIJE:

Crnoglava grmuša je zvuk proleća

Popularno

Proleće je stiglo a sa njim i sve veći broj ptica tokom prolećne seobe koja u našim krajevima počinje početkom marta, a završava se u maju.

Mnogi smatraju da je pravo uživanje posmatrati ptice tokom proleća jer tada je njihova pesma najlepša i najglasnija.

O prolećnoj seobi ptica kao i o programu „Proleće uživo“ sa Slobodanom Kneževićem iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije govorio je za RNS.

„Crnoglava grmuša je među prvim pticama koja se vraća u naše krajeve“ rekao je Knežević. One se sele zbog nedostatka hrane i i razloga reprodukcije.

Vratiće nam se ovih dana i pupavac, koja ima krestu naglašava Knežević, nalik najegzotičnijim papagajima, u većim gradovima čiote koje spadaju među najbrže vrste ptica i gotovo nikad ne prizemljuju a najviše liče na laste. Njih ćemo zapaziti da lete formacijski po grupama i vrlo su glasne.

U našim krajevima poznata je i crna roda koja se gnjezdi u velikim stablima plavnih šuma a kada je u pitanju lasta, najpoznatije su seoske laste, očekuju se i gradske, gorske, bregunice i daulska lasta koja pravi karakteristična gnezda.

Tema ovogodišnjeg programa praćenja seobe ptica „Proleće uživo“ je „Kako učiniti svoje okruženje bezbednim za gnežđenje ptica?“ pozivamo građane da povedu računa o svojim kućnim ljubimcima ukoliko žele da im se ptice gnezde u okruženju, zatim da sade žbunje, da naprave kućice za ptice.

Izvorrtv.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Humani Somborci napravili tri specijalna bicikla, „nema novca kojim se te stvari mogu kupiti“

Za Sombor se govori da je grad bicikala. Ljubav prema biciklizmu, rekreaciji i turizmu spojila je grupu Somboraca u...

Možda vam se svidi: