11 C
Novi Sad
utorak, 21. septembra, 2021.
KATEGORIJE:

Veliki uspeh rovera na Marsu, uzet prvi uzorak

Popularno

Jedan od glavnih zadataka Nasinog rovera „Persevirens“ je traženje dokaza o postojanju života na Marsu u njegovoj prošlosti. Neki od tih dokaza se kriju u stenama, mehanički istraživač sada je uzeo i prvi uzorak.

„Persevirens“ je tek počeo da istražuje okolinu kratera Jezero, u koji je sleteo pre nekoliko meseci. Naučnici na Zemlji identifikovali su jedan kamen veličine povećeg kofera iz kojeg je rover posebnom bušilicom uzeo uzorak.

Rover je opremljen brojnim instrumentima koji pomažu stručnjacima na Zemlji da uoče i određene stene i delove reljefa od posebne važnosti za misiju.

Uzimanje uzorka već je pokušano 11. avgusta na drugoj steni, ali bez uspeha.

„Uspeli smo da prikupimo prvi uzorak i to je veliko dostignuće. Radimo ono zbog čega smo stigli na Mars“, rekla je Dženifer Trosper, menadžerka projekta u Nasinoj „Džet propalžon laboratoriji“.

Proći će još dosta vremena dok uzorci koje „Persevirens“ sakupi ne stignu na Zemlju. Ukoliko sve prođe kako treba, rover će sa teretom stići na našu planetu 2031. godine.

Nasa je izabrala krater Jezero za sletanje „Persevirensa“, jer se iz pređašnjih istraživanja smatra da je to područje nekada bilo pod vodom i na njegovom mestu se nalazi drevna rečna delta.

Krater Jezero govori o nekada vlažnoj prošlosti Marsa. Pre više od 3,5 milijarde godina, rečni tok se izlio u krater i napravio jezero.

Naučnici su utvrdili da je voda u krater sa sobom donela glinu i minerale iz okolnog područja. Posledično, život na mikrobskom nivou mogao je da se razvije u Jezeru, a pronalazak tih tragova biće glavni zadatak rovera.

Krater je nazvan po opštini Jezero nedaleko od Mrkonjić Grada, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Izvorrts.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Sremska Rača, selo bogate istorije, nestaje ili čeka bolju budućnost?

Sremska Rača je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i 35 km je udaljena od...

Možda vam se svidi: