11 C
Novi Sad
utorak, 21. septembra, 2021.
KATEGORIJE:

U sredu najspektakularniji super Mesec ove godine

Popularno

Najspektakularniji ovogodišnji super Mesec, koji će se dogoditi 26. maja, poklopiće se i sa delimičnim pomračenjem Meseca.

Zahvaljujući pomračenju, taj mesec neće biti samo super, već i „krvavi Mesec“, saopštila je NASA.

Kako se navodi, takozvani krvavi Mesec se obično dešava tokom pomračenja, kada se Zemlja pozicionira direktno između Meseca i Sunca i kada sakriva Mesec od sunčevih zraka, a ime „crveni“ (krvavi) nosi zbog crvenog odsjaja.

„Kada se to dogodi, jedino svetlo koje dopire do površine Meseca je sa ivice Zemljine atmosfere. Molekuli vazduha iz Zemljine atmosfere rasipaju većinu plave svetlosti. Preostala svetlost reflektuje se na mesečevu površinu crvenim sjajem, zbog čega mesec izgleda crven“, pojasnila je NASA.

Kako se navodi, rezultat toga je „svetlosni prsten“ oko Meseca, za koji se još ne može predvideti koliko će biti crven.

Majski super Mesec, jedan od tri ove godine, neće se poklopiti samo sa pomračenjem, već će biti i najveći super Mesec ove godine. On se naziva još i „cvetni mesec“, zbog obilja cveća koje cveta u to vreme na Zemlji, a biće veći nego inače jer će biti i najbliži Zemlji.

Super Mesec će 26. maja biti delimično vidljiv svuda gde će u tom trenutku biti noć, navodi NASA i dodaje da će ukoliko bude vedra noć u prizoru moći da uživaju pre svega građani delova Azije i Australije, SAD i Južne Amerike. U SAD najbolje će moći da ga vide stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država.

Samo pomračenje trajaće oko 14 minuta, a ceo događaj oko pet sati. U Aziji će moći da se vidi predveče, a u SAD u ranim jutarnjim satima.

Za one koji neće moći golim okom da prate pomračenje, organizovana je i virtuelna teleskopska projekcija.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Sremska Rača, selo bogate istorije, nestaje ili čeka bolju budućnost?

Sremska Rača je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i 35 km je udaljena od...

Možda vam se svidi: