22 C
Novi Sad
utorak, 15. juna, 2021.

Stručnjak: Vrane su sada agresivne, kako da izbegnete napade

Popularno

Slobodan Knežević iz Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije kaže da je moguće izbeći napad vrana, kao i da su one sada agresivne jer su pri kraju perioda gnežđenja.

Knežević za N1 kaže da je ako znate da se na nekom mestu gnezde sive vrane, one se trude da zaštite mladunce i da možete pokušati da ih izbegnete tako što ćete otvoriti kišobran i zaštititi se od napada.

„One to rade da bi zaštitile potomstvo, brižni su roditelji i zato moramo biti tolerantni za to parče prirode koje živi u našoj blizini. Kada prođe period gnežđenja, one neće više biti agresivne“, rekao je Knežević i dodao da treba obratiti pažnju kada prolazimo pored stabala, drvoreda i većih zelenih površina kao što su parkovi.

„Vrane se svuda gnezde ali nema reči o najezdi i prekomernom broju sivih vrana, one su samo agresivne u ovom periodu gnežđenja i kada mladunci napuste gnezdo, dešava se da padnu na zemlju. Kada prolazite pored mladunca, nemojte stajati, mahati rukama, snimati telefonom“, rekao je Knežević.

Vrane će vas, kaže pre nego što postanu agresivne, upozoriti – graktaće. „Nemojte samo gledati u telefone, nemojte ih provocirati da vas napadnu…Kada se čovek zadržava, maše rukama, snima telefonom vrane se osećaju nesigurno“, kaže.

On dodaje da ako vidite ispalog mladunca iz gnezda možete i da mu pomognete – napravite improvizovano gnezdo uz pomoć korpe za voće i povrće koje se priveže za drvo. Onda se zaštitite kišobranom, uzmete mladunca i stavite ga u korpu, pa se udaljite.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Prevrnuo se autobus na putu Klek – Žitište, šest osoba povređeno

Šest osoba je povređeno u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas, u poslepodnevnim satima, na putu Klek – Žitište,...

Možda vam se svidi: