22 C
Novi Sad
utorak, 15. juna, 2021.
KATEGORIJE:

Proleće donosi alergije, kako se zaštititi?

Popularno

Toplije vreme i boravak u prirodi donosi nam kijanje, kašljanje, crvenilo očiju, promuklost – simptome koji se javljaju kada polenovo zrno uđe u respiratorne organe usled čega nastaje hemijska reakcija sa našim telesnim tečnostima.

U ovom periodu od alergena je najviše zastupljen polen drveća.

„Polen i trava krenuli su sporadično još u aprilu, ali sada problem pravi najpre polen drveta, i to breze, čije zrno ima najveći alregeni potencijal. Zatim, tu su platan, vrbe, jasen, javor, orah, kreće i dud. Svi oni unakrsnim reakcijama alergičnim ljudima stvaraju probleme poput promuklosti, suzenja i svraba očiju, ušiju, sekreciju iz nosa“, objašnjava Mirjana Mitrović, stručnjak za polen iz Agencije za zaštitu životne sredine, prenosi B92.

Mitrović kaže da ljudi treba da prate izveštaje o vrednostima alergena kako bi uskladili svoje aktivnosti, ali opšta preporuka za alergične osobe je da ne provetravaju prostoriju ujutru, već u poslepodnevnim časovima, zatim da izbegavaju direktan kontakt sa alergenima u prirodi, kao i da se pridržavaju propisane terapije a ne da se leče sami.

„U ovom periodu se najčešće žale oni koji nisu na vreme krenuli sa terapijama. Toaleta nosa je najbitnija, dakle tri do četiri puta dnevno treba ispirati sluzokožu nosa, pri čemu se koristi fiziločki rastvor ili rastvori morske soli. Oni koji imaju prepisanu terapiju treba da je uzmu neposredno pred izlazak u prirodu, a zbog insekata preporučljivo je čak i da sa sobom ponesu antihistaminik“, kaže Ana Nikolić iz Udruženja pacijenata „Alergija i ja“.

Doktori savetuju da se izbegava boravak u prirodi, posebno vetrovitim danima, ujutru i uveče, kada je koncentracija polena u vazduha najviša.  

Posle svakog boravka na otvorenom, neophodno je istuširati se i presvući kako bi se uklonio polen sa tela. Takođe, veš ne treba sušiti napolju, a oni koji imaju baštu ili dvorište treba da izbegavaju košenje.

Izvorb92.net

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Prevrnuo se autobus na putu Klek – Žitište, šest osoba povređeno

Šest osoba je povređeno u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas, u poslepodnevnim satima, na putu Klek – Žitište,...

Možda vam se svidi: