9.2 C
Novi Sad
četvrtak, 15. aprila, 2021.
KATEGORIJE:

Da li ste znali da voda nije najhidratantnije piće?

Popularno

Hidratacija je vrlo važna, ali ako zato ispijate litre i litre vode, naučnici imaju loše vesti. Kažu da voda nije najhidratantnije piće, već mleko.

Istraživanje sa škotskog univerziteta St. Andrews proučavalo je razna pića kako bi se otkrilo koje je najhidratantnije, odnosno za čime posegnuti ako želite ublažiti žeđ.

Iako je dokazano da obična voda izvrsno hidrira, naučnici kažu da joj nedostaje nekoliko ključnih sastojaka kako bi bila potpuno delotvorna za ljudsko telo. To su masti, so i šećer.

„Kada pijemo vodu, ona se gotovo odmah isprazni iz želuca i apsorbuje u krvotok. Uglavnom mokrimo samo višak tečnosti“, objasnio je za SNN Ronald Maughan.

Za razliku od vode, mleko je puno hranjivije. Sadržaj mlečne masti, proteina, soli i šećera omogućuje sporiju apsorpciju vode, što zapravo osigurava dugotrajnu hidrataciju.

„Ova studija potvrđuje ono što dugo znamo. Elektroliti, poput natrijuma i kalijuma, doprinose boljoj hidrataciji, dok kalorije u napitcima rezultiraju sporijim pražnjenjem želuca, a samim tim i sporijim otpuštanjem mokraće“, objasnila je nutricionistkinja Melisa Majumdar.

Istraživački tim je, praćenjem urina 72 zdrava i fizički aktivna muškarca u dobi od 18 do 35 godina, uspeo rangirati 13 različitih napitaka. Obrano mleko je na prvom mestu, a iza njega napitci s elektrolitima. Zatim su na popisu punomasno mleko, sok od narandže, soda, dijetalna soda, ledeni čaj, čaj, sportska pića, negazirana voda, gazirana voda, lager pivo i na kraju kafa.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

„Zarobljeni u Indiji“

Ako vam je teško palo zatvaranje u sopstvenim domovima, ograničeno kretanje, minimalni kontakt sa ljudima zajedno sa neizvesnošću zbog...

Možda vam se svidi: