9.2 C
Novi Sad
četvrtak, 15. aprila, 2021.

Bunjevački zvaničan jezik u Subotici

Popularno

Subotička skupština donela je odluku o promeni Statuta grada po kojoj će bunjevački jezik i zvanično postati jedan od službenih jezika na teritoriji Subotice.

Diskusija je trajala dugo, međutim, nakon sat ipo iznošenja argumenata, većinom glasova je odlučeno da dođe do ovakve promene.

Izmenu statuta podržali su svi prisutni odbornici, čak i opozicija, dok su protiv bili samo dvoje odbornika iz redova Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Za bunjevačku zajednicu ovo je istorijski dan, tvrdi Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca. On dodaje da su konačno prihvaćeni kao zajednica kojoj se priznaje da ima svoju kulturu, tradiciju i jezik. Na osporavanja čelnika hrvatske zajednice, Bajić odgovara da je to njihovo pravo, ali da pruža ruku saradnje.

Argumente protiv za govornicom je izneo čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji je istakao da se obraća u ime onih Bunjevaca koji se izjašnjavaju kao Hrvati. Žigmanov je više puta ponovio da će ova odluka imati dalekosežne posledice, pre svega po srpsko-hrvatske odnose, kao i da će Hrvati tražiti da se hrvatski uvede kao službeni u mestima gde nemaju većinu, poput Sombora i Apatina, kao i na teritoriji cele Vojvodine.

I za gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, na čiju inicijativu se bunjevački uvodi u službenu upotrebu, ovo je veliki dan za grad i istorijski momenat za bunjevačku zajednicu. Bakić je istakao da ga je razočaralo ponašanje Tomislava Žigmanova, kog je podsetio da ne dolazi do ukidanja službene upotrebe hrvatskog jezika, već da se bunjevački uvodi u ravnopravnu upotrebu i pozvao ga da prihvati pruženu ruku Mirka Bajića.

Sledeći stepenik ka uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu, jeste da se obrazuje Komisija koja treba da sastavi tekst promene Statuta, nakon čega taj nacrt ponovo ide pred odbornike na odlučivanje, nakon čega postaje predlog i tek tada bunjevački i formalno postaje službeni jezik u Subotici.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

„Zarobljeni u Indiji“

Ako vam je teško palo zatvaranje u sopstvenim domovima, ograničeno kretanje, minimalni kontakt sa ljudima zajedno sa neizvesnošću zbog...

Možda vam se svidi: