8.2 C
Novi Sad
nedelja, 7. marta, 2021.
KATEGORIJE:

NASA na Mars želi poslati robotske pse

Popularno

NASA i sletanje na Mars: Rover „Istrajnost“ u prvoj vožnji Crvenom planetom (FOTO)

Robot težak jednu tonu na točkovima istražuje prašnjavi teren oko kratera Jezero. NASA rover „Istrajnost" krenuo je u prvi obilazak...

U zalivu kod Apatina primećene masne mrlje

Crne masne mrlje koje podsećaju na naftu ili prerađeno ulje, jutros su na Dunavu kod Apatina primetili ugostitelji i...

Zatraženo da hrvatski postane službeni jezik u celoj Vojvodini, LSV dao podršku

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Jasna Vojnić, zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u...

Ako se ostvare planovi američke svemirske agencije NASA, robotski psi će uskoro „tumarati“ površinom Marsa.

NASA-ini i JPL Caltechovi naučnici razvijaju Mars Dogs robotske pse koji bi se trebali samostalno kretati surovim terenom Marsa i njegovim podzemnim pećinama. Tim naučnika je predstavio svoj plan 14. decembra.

Robotski Mars Dogs psi bi funkcionisali na isti način kao i roveri Spirit, Opportunity, Curiosity i Perseverance, ali bi mogli učiniti mnogo više.

Četveronogi roboti bi bili mnogo agilniji i opremljeni većim brojem senzora koji bi prikupljali informacije o preprekama te im omogućili da odeberu najbolje putanje. Time bi se stvarale virtualne mape podzemnih tunela i pećina na Crvenoj planeti.

Robotski psi bi samostalno mogli ustati ukoliko „padnu“ ili se prevrnu na teškom marsovskom terenu, a tu mogućnost aktuelni roveri nemaju.

Što se tiče izgleda, to će zapravo biti modifikovani robot Spot koji je proizvela kompanija Boston Dynamics. Bi će nazvan Au-Spot te će sadržavati povezane senzore i specifični softver kako bi se sigurno kretao površinom Marsa.

Robotski pas je trenutno u fazi testiranja, a fokus je na savladavanju prepreka. Robot „uči“ kako treba prolaziti kroz tunele, penjati se stepenicama i kretati se na lokacijama koje su slične površini Marsa i tunelima ispod nje.

Kada će Au-Spot biti poslan na Mars, zasad nije poznato. NASA razmišlja o ovom projektu još od 2018. godine, a taj san bi mogao postati stvarnost.

Spot zasad obavlja nekoliko funkcija na Zemlji, a jedna od njih je serviranje piva u Španiji.

Izvorklix.ba

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

NASA i sletanje na Mars: Rover „Istrajnost“ u prvoj vožnji Crvenom planetom (FOTO)

Robot težak jednu tonu na točkovima istražuje prašnjavi teren oko kratera Jezero. NASA rover „Istrajnost" krenuo je u prvi obilazak...

Možda vam se svidi: