24.2 C
Novi Sad
utorak, 15. juna, 2021.
KATEGORIJE:

Pavle Petrović: Sprečiti da se prihodima od skuplje struje pokriva rupa bez dna

Popularno

Najveća opasnost od februarskog poskupljenja struje od 3.4 odsto je da se ti prihodi preliju u pokrivanje „rupe bez dna“ i zarade zaposlenih u EPS, upozorio je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. On je, u Temi jutra N1 podsetio da se, kada smo prošli put imali poskupljenje struje, dobar deo tih prihoda utrošio na plate u Elektroprivredi Srbije.

„Poskupljenje struje je u osnovi tužna vest, ali tačna“, istakao je Petrović, dodajući da električna energija mora da poskupi u Srbiji.

Naša zemlja ima, kako je naveo, veću cenu struje, prema poslednjim analizama, samo u odnosu na Ukrajinu.

„U BiH, Bugarskoj je znatno veća cena. Ono što nam predstoji u narednih četiri, pet godina je rast cene struje, da bi se dostigli neki normalni nivoi kakvi su u nama uporedivim zemljama“, navodi on.

Petrović je podsetio da je Fiskalni savet već ukazivao da se dobar deo prihoda od prošlog povećanja cena električne energije – utrošio na plate u EPS.

„Tamo je najniža plata veća od plate profesora u srednjoj školi, a  prosečna plata je preko 100.000 dinara. Dakle, ono što je opasnost sa ovim porastom cene električne energije i što treba da se spreči je da se taj porast ponovo ne prelije u pokrivanje rupe bez dna u EPS, koji se, evo, već pet godina ne pomera s mesta što se tiče reformisanja“, naveo je Petrović.

Dodao je da ipak najave nove ministarke energetike, Zorane Mihajlović, daju neke nade da će reformisanje EPS krenuti. 

„To bi bio jedan ogroman poduhvat za privredu Srbije – da EPS koji tavori i pravi gubitke pređe u firmu koja vuče privredni rast Srbije“, naveo je Pavle Petrović.

2 KOMENTARA

  1. ODS vrsi naplatu utrosene elektricne energije. Imajuci u vidu da se ODS od januara (cini mi se) odvojio od EPS-a ne vidim kako poskupljenje moze uticati na krpljenje za plate radnika. Ono sto bih ja posavetovao ovim strucnjacima je to da svu svoju energiju usmere ka tome kako je moguce da se u Zrenjaninu gradi Ling long, najveca fabrika guma, a da se u ceo projekat ne ukljucuju Panonske TE-TO koje rade na gas, koji je sada jeftin i sa ovom cenom ta toplana ulazi u pozitivni bilans, nego preskacu ceo tajj pogon, koji je najmladji u EPS-u, ima svoju HPV, a i nusproizvod paru, koja je takodje potrebna kinezima, i planiraju prikljucak prema Novom Sadu!!! Nema logike, stoji pogon od 140mw koji je najsavremeniji u epsu. Takodje, ista TE-TO u Novom Sadu radi, kako to onda da je u Zrenjaninu preskupa, a u NS pogon da radi. Treba malo da se posvetite toj temi, takodje u Zrenjninskoj TE-TO ugradjeni su najsavremeniji preciscivaci otpadnih gasova, kao i otpadnih voda i prema tome zagadjenje bi bilo smanjeno minimalno. Posto je gas u pitanju, svakako je minimalno zagadjenje

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Prevrnuo se autobus na putu Klek – Žitište, šest osoba povređeno

Šest osoba je povređeno u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas, u poslepodnevnim satima, na putu Klek – Žitište,...

Možda vam se svidi: