6.7 C
Novi Sad
nedelja, 7. marta, 2021.

Pančevačka Azotara ponovo na prodaju, početna cena upola niža, 2.3 milijarde dinara

Popularno

Popularni glumac Boris Komnenić preminuo u 64. godini

Glumac Boris Komnenić preminuo je posle teške bolesti u 64. godini. Komnenić, prvak drame u Narodnom pozorištu u Beogradu, rođen...

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi 107. rođendan

Postoji jedno stanovište među ljubiteljima fudbala širom sveta, ili barem među nekima od njih, o tome da identitet jednog...

Čuvaju gnezda orlova krstaša na Fruškoj gori

Orlovi krstaši naseljavali su područje Srbije i Vojvodine godinama unazad, sve do 2016. godine, kada je preostao jedan gnezdeći...

HIP Azotara, fabrika veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja u Pančevu, ponuđena je na prodaju za 2.33 milijarde dinara, odnosno 19.8 miliona evra. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju ove fabrike u stečaju putem – javnog nadmetanja.

Ovo je drugi put da je Azotara ponuđena na prodaju putem javnog nadmetanja.

Prvi put je na licitaciju bila ponuđena pre nešto više od mesec dana, krajem decembra 2020. godine, kada je početna cena bila duplo viša, 5.8 milijardi dinara.

Zainteresovanih – nije bilo.

Javno nadmetanje, ovaj put, zakazano je za 17. mart u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Na prodaju se, kao i prošli put, nude fabrike amonijaka, azota, kao i đubriva AN, KAN, HPK i Karbamid, energetika, uprava, laboratorija, sa mehanizacijom, opremom, zalihama materijala i potraživanjima.

Nekadašnje državno preduzeće, pančevačka Azotara u stečaj je otišla u septembru 2018. godine. Gotovo hiljadu radnika ostalo je bez posla.

Prodato, pa vraćeno

Azotara je u prethodnom periodu bila i neuspešno privatizovana, a nalazila se i na listi 24 sporne privatizacije.

Podsetimo, u martu 2006. Azotaru je kupio konzorcijum srpskog „Univerzal holdinga“ i litvanskih „Arvija“ i „Sanitasa“ za 17.24 miliona evra, uz obavezu da investira još 30 miliona evra. Ova privatizacija je raskinuta. Cela priča imala je i sudski epilog.

Azotarom je, potom, u ime države, upravljao Srbijagas.

Stečaj je uveden 14. septembra 2018. godine.

Zainteresovani kupci Azotare pre javnog nadmetanja moraće da uplate depozit koji se nije menjao u odnosu na prošli oglas o prodaji, 2,3 milijarde dinara, ili da polože – prvoklasnu bankarsku garanciju, koju treba lično, do 15. marta u podne, da dostave službi finansija Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Popularni glumac Boris Komnenić preminuo u 64. godini

Glumac Boris Komnenić preminuo je posle teške bolesti u 64. godini. Komnenić, prvak drame u Narodnom pozorištu u Beogradu, rođen...

Možda vam se svidi: