11 C
Novi Sad
utorak, 21. septembra, 2021.

Frilenseri će ići pred Vladu Srbije: Nije kraj kad oni kažu da je kraj!

Popularno

Udruženje radnika na internetu organizovaće veliki protest ispred Vlade Srbije u subotu, 24. aprila u 16 časova.

Nije kraj kad oni kažu da je kraj! Nećemo pristati na još jedan loš zakon. Ne dugujemo im ništa i ne damo im našu budućnost. Šest meseci se borimo i glasno i jasno govorimo da nećemo dopustiti da plaćamo dugove koje nismo napravili, samo zato što je država odlučila da sistem najednom proradi“, napisali su u saopštenju iz Udruženja radnika na internetu.

Podsetimo, prošle nedelje su frilenseri kampovali ispred Skupštine Srbije, jer se ne slažu sa predlogom Vlade za oporezivanje radnika na internetu i zahtevaju ponovne pregovore. 

Mislili su da će nas ućutkati i obeshrabriti nepostojećim pregovorima sa lažnim predstavnicima frilensera. Pokazali smo upornost i odlučnost tokom četiri ledena dana kampovanja na betonu ispred Skupštine. I nećemo stati jer se borimo za svoje sutra. Ne ropstvu! Ne smrti frilensinga! Zato smo u subotu u 16h ispred Vlade„, dodali su oni. 

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je pre nekoliko dana, tačnije, 14. aprila, da je uputio poziv Vladi Srbije i Ministarstvu finansija za novi razgovor o načinu oporezivanja prihoda frilensera i da očekuje da bude povučen Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana koji je poslat u Skupštinu na usvajanje. 

Voljni smo da pred Vladu iznesemo svoj predlog rešenja i predupredimo veliko nezadovoljstvo hiljada građana Srbije koje će neminovno uslediti po usvajanju predloženog Zakona“, rekao je Pogačar za Betu. 

Predlog izmena propisa, koje Udruženje ne prihvata, napravila je Vlada Srbije i tim izmenama se od frilensera traži da plate porez za prethodnih pet godina, od 2015. godine do oktobra ove godine uz neoporezivi deo od 32.000 mesečno i povećanje neoporezivih troškova sa 20 na 43 odsto. Dug bi se otplaćivao u mesečnim ratama 10 godina. 

Predlog za oporezivanja previđa da od 1. oktobra neoporezivi iznos bude 18.300 dinara, a ne pominju se normirani troškovi. Frilenseri, za koje se  procenjuje da ih ima oko 100.000, tvrde da bi istovremeno namirenje duga i tekućih obaveza te radnike oteralo u dužničko ropstvo.

Izvor021.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Sremska Rača, selo bogate istorije, nestaje ili čeka bolju budućnost?

Sremska Rača je naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu i 35 km je udaljena od...

Možda vam se svidi: