9.2 C
Novi Sad
četvrtak, 15. aprila, 2021.

Prvi pacijenti u Novom Sadu primili novi lek protiv kovida

Popularno

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lek protiv kovida-19 Bamlanivimab, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

„Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovid-19 virusne infekcije i sprečava se razvoj teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, koji imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hronične opstruktivne bolesti pluća“, navela je Stokić.

Dodala je da se ovaj lek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma lekara.

Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno lečenje.

U Srbiju je stiglo 5.800 doza ovog leka američkog proizvođača.

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova objasnio je da je to prvi specifično izrađen lek protiv kovida.

„Daje se osobama koje imaju blagu do umerenu formu bolesti jer je cilj leka da spreči teže oblike bolesti odnosno potrebu za hospitalizacijom“, rekao je on za N1.

Trkulja očekuje da će se u toku ove i narednih godina pojaviti i drugi lekovi protiv kovida.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

„Zarobljeni u Indiji“

Ako vam je teško palo zatvaranje u sopstvenim domovima, ograničeno kretanje, minimalni kontakt sa ljudima zajedno sa neizvesnošću zbog...

Možda vam se svidi: