37.1 C
Novi Sad
nedelja, 1. avgusta, 2021.
KATEGORIJE:

Kon: Nije se odustalo od uvođenja novih mera

Popularno

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je već počelo punjenje bolnica, kaoi da će se povećavati broj novozaraženih.

„Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada i to mora svakom da bude jasno“, poručuje Kon za RTS.

Kon je naveo da se epidemiološka situacija jasno pogoršava, s tim što je još uvek relativno mirno.

„Broj onih koji su u bolnicama je u odnosu na neki period ranije još uvek mali, ali će se to menjati i počeće punjenje bolnica. To je zapravo već i počelo“, dodao je Kon.

Ukazao je da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze, kao i da se to dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

„Ne čeka se ništa, mere su na snazi, treba samo da se sprovode i da se poštuju. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva“, poručuje Kon.

Moramo da shvatimo – ako se na vakcinišemo onda ćemo imati borbu sa ovim još jako dugo, naglašava Kon.

Istakao je da postoje neki podaci koji sada uznemiruju i koji pokazuju da u zemljama koje su visoko vakcinisane se pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani, a da su vakcinisani.

„To je posledica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinisanje mladih direktno nastavlja dalje ovu pandemiju“, kaže Kon.

„Etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan“

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji medicinskih radnika, ističe da je zaustavljena i vakcinacija zdravstvenih radnika i dodao da je oko 50 odsto njih vakcinisano.

„Ono što je bitno je da se i tu među mlađima, pogotovo ženskim osobama, javio otpor zbog straha od jedne teške zablude da vakcina može uticati na sposobnost rađanja. To nikakve veze nema sa istinom. To je jedan od osnovnih razloga zašto je to usporeno u tom medicinskom sektoru“, naglasio je Kon.

Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji.

„Ne samo zbog sebe, nego zbog potencijalne opasnosti za svoje pacijente“, poručuje Kon.

Kategorija koja definitivno jeste na začelju su mladi uzrasta između 18 i 30 godina. Na pitanje kakav je plan Kriznog štaba, kako planira da motiviše ovu kategoriju, Kon kaže da je strategija da se nešto mora preseći i da se jasno mora reći da nije istina da je vakcina štetnija od kovida, što misli 62 odsto mladih.

Naglasio je da ustavna ograničenja treba da se preispitaju i da se do kraja razmotri šta je to što je obavezujuće i šta je obavezno zakonom. Etička obaveza je mnogim lekarima mnogo snažnija nego bilo šta drugo, poručuje Kon.

Na pitanje očekuje li se 1. avgusta pooštravanje mera, Kon kaže da se nije odustalo ni od čega i da je stvar u tome postoji li volja ili nema volje.

„Videćemo, 1. avgusta će biti drugačija situacija i biće veći brojevi i dalje će se nažalost povećavati. Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada i to mora svakom da bude jasno“, zaključio je Kon.

Izvorrts.rs

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Poslednje objave

Zrenjaninci organizovali protestnu vožnju, traže vodu za piće

Protestna vožnja organizovana je u Zrenjaninu zbog toga što stanovnici tog grada više od 17 godina nemaju zdravu vodu...

Možda vam se svidi: